Mijn mama blunders

Als mama doe je elke dag enorm je best. Je doet alles voor die kleine schat(jes) van je, maar af en toe loopt het wel eens mis. Dit zijn mijn 10 grootste missers met alle mom guilt tot gevolg.

1. Die keer toen ik je hoofd tegen de muur stootte
Dit was zo erg! Je was nog zo klein. Ik had je goed vast, draaide me om en knal,… Ik botste je met je hoofdje tegen de deur aan. Ik had niet gezien dat ze open stond. Je weende zo hard, en ik nog harder. Dit was de eerste keer dat ik je pijn deed en mijn hart brak! Gelukkig was het allemaal niet erg en waren we allebei gewoon enorm geschrokken. Ik voelde mij de slechtste moeder op aarde, ja, voor meerdere dagen,…

2. Die keren dat ik je omverliep
Gelukkig kan je tegen een stootje en heb je hier eigenlijk nog nooit voor moeten wenen, toch voel ik me elke keer opnieuw zo slecht. Want wie loopt er nu zijn eigen kind omver? Mijn enige excuus is een veel te grote zwangere buik gecombineerd met een peuter die enorm beweeglijk is en elke seconde ergens anders naartoe sluipt. Soms dus ook vlak voor mijn benen, onder mijn dikke buik en dus ook buiten mijn gezichtsveld,… Als je dan een stapje naar voren zet,….

3. Die keer dat ik je luiers vergeten was
Je hebt al ontelbare keren de luierzak gemaakt en nagekeken. En toch, soms vergeet je wel eens iets. Uit ondervinding weet ik dat het ergste wat je kan vergeten een luier is, zeker als de huidige goed vol zit,… Het enige wat ik kon doen op een zondag was naar huis gaan en 40 minuten later schuldig toekijken op je rode billetjes,… Worst mom ever!

4. Die keer dat ik parfum in je gezicht spoot
Ik was super enthousiast toen je Zwitsal parfum eindelijk aankwam. Ik scheurde het pakket als een hongerige leeuw open en wou het natuurlijk meteen testen. Eerst op mezelf, daarna op jou. Ik mikte op je kleedjes maar het kopje was verschoven waardoor er een hele lading parfum in je gezicht belandde,… Whoops.

5. Die keer dat ik liever in de zetel lag dan met je te spelen
Zwanger, slapeloze nachten en heel de dag een peutertje naast je zijde. Soms wil ik gewoon eens vijf minuten rustig in de zetel liggen om even te bekomen van onze sessies paardje spelen, liedjes zingen, schilderen, opruimen, pampers vervangen, restaurantje spelen, kastanjes zoeken,… Dan lig ik daar in de zetel, wat op mijn gsm te tokkelen of door de flair te bladeren en voel ik mij meteen schuldig omdat jij daar zo flink aan het spelen bent en ik liever de luie moeder uithang.

6. Die keer dat ik je tanden niet poetste omdat ik geen zin had in de strijd
Louise en tanden poetsen. Dit gaat echt niet samen. Elke dag opnieuw is dit een strijd. Filmpjes, speelgoed, liedjes, een boekje,… alles probeerde ik al. Meestal blijft het bij wat gezeur, je lippen strak op elkaar houden, je gezicht weg draaien of op de tandenborstel bijten zodat ik niet kan poetsen. Dit is nog oké. Maar soms verander je in een echte puberpeuter. Dan ga je op de grond liggen, loop je weg of glip je uit mijn handen. Dan heb ik gewoon niet de energie om de strijd met je aan te gaan en geef ik me over. Weet wel dat ik revanche neem bij de volgende poetsbeurt en deze extra lang zal duren. Wie laatst lacht, lacht het best!

7. Die keer dat ik YouTube opzette gewoon om 5 (of 10) minuten vrij te zijn
Na een half uur was sorteren, sokken bij elkaar zoeken, handdoeken en kleren opplooien en alles netjes op stapeltjes op het bed te hebben gesorteerd, leg ik snel de handdoeken in de badkamer. Ik ben welgeteld 30 seconden weggeweest en komt terug bij hetzelfde bed aan om daar een ware ravage aan te treffen. Mijn aller liefste peuter is vrolijk alles door de lucht aan het gooien en ik krijg net geen hartaanval. Ik zet Louise in het midden van het bed, zet Bumba op en begin opnieuw. Nu voel ik mij nog niet schuldig, wel als ik me na een half uur naast haar leg (terwijl ik de hele klus voor de tweede keer opnieuw geklaard heb) en even uitrust terwijl ik haar voor de gemakkelijkheid verder tv laat kijken.

8. Die keren dat ik er stiekem van genoot om even kindloos te zijn
Als mama breng je nu eenmaal veel tijd door met je kind. De eerste maanden waren Louise en ik onafscheidelijk. De momentjes dat we toch even niet bij elkaar waren vond ik verschrikkelijk en ik miste haar toen zo erg. Maar stilletjes aan kan je je kindje beter loslaten en begin je te genieten van die kinderloze momenten. Soms zelf zo hard dat ik al glunderend door het shopping center huppel en denk: ‘whooohoooe, geen Louise, geen gezeur en een paar uurtjes me-time’ om mezelf dan meteen schuldig te voelen omdat ik zo enthousiast ben om niet bij mijn dochter te zijn.

9. Die keer dat je ik mijn geduld verloor en tegen je riep
Beeld je in. Een gezellige zaterdagmiddag. Louise en ik smullen met ons tweetjes van een lekkere verse lasagne. Eerst stoot ze per ongeluk haar drinken om, natuurlijk vind ik dit niet erg en kruip ik met mijn dikke buik op de grond om alles op te kuisen. Vlam, een stuk pasta in mijn haren. Niet erg, dat kan al eens gebeuren. Ik zit nog steeds gebukt onder tafel als een ware Assepoester alles op te kuisen en plots verschijnen daar weer twee goed gevulde handjes pasta en een lachend gezichtje boven mijn hoofd. Ik zeg kalm ‘nee Louise, mannekeman’. Het kapoenengezichtje herhaalt vrolijk met gebrekkige woordenschat ‘makeman’ om dan met een schaterlach haar eigen moeder voor een tweede keer te bekogelen met een volgende lading pasta. Alsof ik er nog niet slonzig genoeg uitzie in mijn loddertrui en oude jogging! Nog voor ik iets kan zeggen of doen (met een buik van 7 maanden veer je nu eenmaal niet meer vliegensvlug recht) een gelach en weer een lading op mijn hoofd. Ik hang ondertussen helemaal vol en zie Louise weer in haar lasagne grijpen. Ik blijf rustig en zeg heel streng ‘nee Louise, nee’. Louise kijkt mij strak aan en smeert ondertussen de lasagne over heel de tafel uit. Voor ik het goed en wel besef verlies ik mijn geduld en roep ik ‘Louise is heel stout’, til ik haar uit haar stoel en zet haar kordaat op de grond. Dit is de eerste keer dat ik tegen Louise roep. Louise begint meteen te wenen en ik moet mij bedwingen om niet mee te doen. Ik nam haar meteen in mijn armen en heb me wel 100 keer geëxcuseerd. Daarna hingen we alle twee vol saus en zijn we maar gezellig in bad gekropen.

10. Die keer dat ik je per ongeluk alcohol gaf
Ja, echt gebeurd,…. Tijdens onze vakantie in Ibiza was ik 3,5 maand zwanger dus bestelde ik steeds alcoholvrije cocktails. Af en toe mocht je een slokje proeven van mijn pina colada. Natuurlijk als eerste, want echt geduldig kunnen we je nog niet noemen. Elke keer straalde je van geluk als je een slokje mocht, tot die ene keer toen je gezicht een rare maar super grappige grimas maakte. Ik dacht dat er zure kokosmelk inzat of dat het wat te koud was en proefde ook een slokje,… Oepsie poepsie, er zat gewoon rum in de pina colada. Niet enkel Louise maar ook ik, en dus de baby hadden een slok alcohol binnen. Stijn keek mij meteen streng aan en ik voelde dat vreselijke schuldgevoel weer opkomen. Maar eerlijk waar, ik had zeker weten een cocktail zonder alcohol besteld. Je hebt wel heel goed geslapen die middag,… Ik heb het toch bij die ene keer gelaten.

Zo zijn er nog wel dingen waar ik me soms schuldig over voel. Jammer genoeg kunnen we als mama niet altijd perfect zijn en loopt het soms wel eens mis. Die mom guilt hoort nu eenmaal bij het moederschap, of we dat nu willen of niet. Gelukkig zien onze kleine schatten ons onvoorwaardelijk graag en tillen ze waarschijnlijk veel minder hard aan onze blunders dan we zelf doen. Ik wacht geduldig af tot Louise 16 is en ze al puberend revanche gaat nemen op al mijn blunders.

Wat zijn jullie grootste blunders?

Een gedachte over “Mijn mama blunders

  1. Je doet het GEWELDIG als mama (denk ik) en denk dat alle ouders ”fouten” maken maar, deze zijn kleine bobo’kes zijn normaal en we zijn er zelf ook niet slechter van geworden. Als je kijkt hoe wij ons, toen we zelf klein waren van alle ‘ouder-fouten’ zelf groot zijn geworden, doe je het alleen maar super als mama & papa. Louise kon zich geen betere ouders wensen. 💪🏼💪🏼👨‍👩‍👧 En dra 👨‍👩‍👧‍👧

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s